Alkmaar Energie | om, samen naar een duurzame stad

Onze missie

AlkmaarEnergie | om streeft naar een volledig duurzaam en energieneutraal Alkmaar waarin we in onze eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Het doel is om in onze eigen gemeente zelf zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken. Met onze initiatieven richten we ons ook op energie besparen, want dat is minstens zo belangrijk als duurzaam opwekken. We doen dit zoveel mogelijk in onze eigen omgeving, zodat het geld in de gemeenschap blijft en de economie van Alkmaar wordt versterkt.

Energiecoöperatie

U ziet het steeds meer om u heen: inwoners en ondernemers slaan de handen ineen om energie te besparen en nieuwe wegen te ontdekken om zelf energie op te wekken. Zo’n samenwerking kan binnen een energiecoöperatie. Op dit moment zijn er meer dan 300 van dit soort energiecoöperaties in Nederland. AlkmaarEnergie | om is een jonge loot aan deze boom. Samen met onze leden ontwikkelen we nieuwe initiatieven om een duurzaam Alkmaar te realiseren, voor ieder met een verschillende motivatie. Of u nu:

 • Een concrete bijdrage wilt leveren aan een beter milieu,
 • Overal zonnepanelen ziet verschijnen op daken en wil ontdekken of dat ook bij u kan,
 • Geen zonnepanelen kan installeren maar wel duurzame, lokale energie wil afnemen en stimuleren,
 • Interesse hebt in de fascinerende technologie van schone energie,
 • Onderdeel wil worden van een actieve Alkmaarse gemeenschap,
 • Zelfredzamer wil zijn en minder afhankelijk van (buitenlandse) energieleveranciers, of
 • Onafhankelijk advies wil over energie besparen en/of opwekken.

We heten u meer dan welkom om u samen met ons in te zetten voor een duurzaam Alkmaar. Wordt lid en maak samen met ons de stap naar meer controle over uw energierekening, het behoud van geld in de lokale economie én draag daadwerkelijk bij aan een beter klimaat

Historie

AlkmaarEnergie | om is een Alkmaars bewonersinitiatief opgericht op de dag van de duurzaamheid, op 10 oktober 2013. Geïnspireerd door andere energiecoöperaties uit de regio besloot het toenmalige bestuur dat ook Alkmaar zelfvoorzienend kan worden; en dat de inwoners dat zelf kunnen doen! Gestaag groeit het aantal leden, met steeds meer aanvullende invalshoeken en inzichten wordt het bereik van AlkmaarEnergie | om groter en komen we steeds dichter bij die duurzame droom.

Maak kennis met ons team

Samen voor duurzame energie

 • Guus Otten

  Guus Otten

  Na het lezen van “De club van Rome” op mijn 18e ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in de impact van de mensheid op de aarde en onze toekomst. Ik ben van mening dat alles wat we doen of maken, zonder schade moet gebeuren. In mijn werk en in mijn privéleven probeer ik daarom zoveel mogelijk te doen om onze wereld te verduurzamen, maar daar zitten grenzen aan de mogelijkheden. Door me in te zetten voor Alkmaar Energie hoop ik meer te kunnen bijdragen aan een veilige en mooie toekomst voor onze kinderen.

 • Wim Westphal

  Wim Westphal

  Al ruim 50 jaar werkzaam in de Installatie Techniek. Ooit begonnen als hulp-monteur en geëindigd met een eigen bedrijf in dezelfde Installatie Techniek. Mijn eerste zonnepanelen (warm water) heb ik gemonteerd en 1975, een van de eerste in Nederland. Ik heb mijn bedrijf al vroeg (1990) richting Duurzaam gestuurd, nooit spijt van gehad al koste dat wel veel energie. Niet zo gek dus om mij bij AlkmaarEnergie aan te sluiten. Ik hoop dat ik met mijn kennis een bijdrage kan leveren, aan de opgave waar wij nu voor staan. De hele energie transitie staat nog aan het begin .

 • Jos Bakker

  Jos Bakker

  Houdt zich bezig met participatieprojecten binnen de duurzaamheid en energiesector. Verbreding van mijzelf en anderen en daardoor verandering teweegbrengen geeft plezier! Ik ga graag het avontuur aan om samen met anderen het verschil te maken en in beweging te blijven tot het onmogelijke mogelijk is.

 • Christiaan Gankema

  Christiaan Gankema

  Tekst volgt

 • Wim Oegema

  Wim Oegema

  Tekst volgt

 • Rogier Carper

  Rogier Carper

  Rogier is Cloud Security Risk Advisor bij een energiebedrijf en enthousiast geraakt over duurzame energie (zonnepanelen) via een collega. Met een eigen PV installatie en het delen van ervaringen groeide het enthousiasme met de promotie van duurzame oplossingen toegespitst op de wijk Bergerhof in Alkmaar. Rogier’s vrijwillige inzet bij Alkmaar Energie draagt bij aan de realisatie van de Zonneweide Bergerhof, een collectief zonnepark in samenwerking met de Wijkvereninging Bergerhof (werkgroep duurzaam), Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Alkmaar Energie.

 • Albert Louwe

  Albert Louwe

  Gepensioneerd, maar ik zit zeker niet achter de geraniums. Van huis uit Elektronicus, meer dan dertig jaar in de luchtvaart o.a. in het onderhoud van landingssystemen en later andere projecten, ook als teamleider. Binnen Alkmaar actief geweest met de inspraak uit de buurt en het uitbrengen van advies naar B&W voor het nu in aanbouwzijnde Polderhof, een tijdrovende vrijwillige klus geweest. Gelukkig een mooi positief gevoel aan overgehouden, daar er veel inbreng heeft plaats gevonden a.o. de bibliotheek hebben we kunnen behouden op het Polderhof. Nu ik ook betrokken en begaan ben met onze kinderen en kleinkinderen, denk je ook aan hun toekomst. Dan wordt duurzaamheid een must, de transitie naar een duurzame energievoorziening. Voor de leefbaarheid is vers- lokaal, biologisch en minder afval, dan ook zomaar belangrijk. Vandaar dat Alkmaar Energie een goede aansluiting is.

 • Alex Gijlstra

  Alex Gijlstra

  Na een opleiding in de hippische wereld, ben ik jaren lang ondernemer in Italië geweest om vervolgens docent aardrijkskunde te worden. Mijn interesse voor duurzaamheid werd gewekt door mijn werk als docent aardrijkskunde en door mijn studie Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht. Sinds begin dit jaar ben ik met veel plezier gestart als vrijwilliger van AlkmaarEnergie.

 • Arjen Slooves

  Arjen Slooves

  Is verbonden aan Area Bouwdesk, een non profit platform waarbij investeren in een duurzame leefomgeving centraat staat. “Een groeiende groep enthousiaste mensen die gelijkgestemd zijn. Met elkaars kennis, inzet en ervaringen kunnen we als coöperatie veel bereiken. Dat is nu het mooie van Alkmaar-Energie en daar besteed ik graag energie aan!”

 • Benny Duimel

  Benny Duimel

  Werkzaam in vastgoed en gebiedsontwikkeling en van hieruit enthousiast over verduurzamen. Met elkaar werken aan leuke initiatieven, naast besparing van energie geeft dat ook gewoon veel energie! Of het nu gaat om samen met elkaar grote verduurzaming bereiken of een kleine besparing realiseren thuis, het draagt allemaal bij.